Hoe kan ik laten testen of ik gluten heb?

Een test of je gluten kunt verdragen brengt duidelijkheid of je een glutenintolerantie hebt, of dat de klachten die je hebt symptomen zijn van een glutenintolerantie.

Een glutengevoeligheidstest kan op drie verschillende manieren worden uitgevoerd:

Bloedonderzoek gluten
De huisarts kan met een simpele bloedtest vaststellen of er antistoffen tegen gluten in het bloed zitten. Is dat het geval, dan is de kans op coeliakie groot. Het komt voor dat bij het bloedonderzoek geen antistoffen zichtbaar zijn. Dat wil niet zeggen dat coeliakie is uitgesloten. Zijn er ziekteverschijnselen die passen bij coeliakie, of is er een familielid met coeliakie, dan is nader onderzoek nodig.

Eliminatie gluten om te testen
Als de bloedtest negatief is zou je voor een bepaalde periode de gluten uit je voeding kunnen weglaten. Bij het eliminatiedieet (weglaten van voedsel) gaat het om een medische test. Je kunt hem uitvoeren zonder een arts, het is echter wel nodig dat je een praktische kennis van de juiste voeding hebt. Het gaat er om, dat er minimaal 6 weken geen gluten gegeten wordt. Zo heeft je lichaam de mogelijkheid zich te herstellen. Om een duidelijk en zeker beeld te krijgen wordt aan het einde van het dieet een provocatietest (het opnieuw introduceren van gluten) gedaan. Neem hiervoor een flinke glutenmaaltijd, bijvoorbeeld met brood en past. De reactie op het eten hiervan stelt een mogelijk duidelijk resultaat vast. Reageer je op deze test met typische symptomen van een gluten onverdraagzaamheid kun je ervan uit gaan dat je een glutengevoeligheid hebt. Als je het graag 100 % zeker wilt weten zul je alsnog een onderzoek van de dunne darm moeten laten ondergaan.

Als je geen reactie geeft op de consumptie van gluten, kun je je afvragen of wellicht een van de vele andere intoleranties in aanmerking kan komen.

Onderzoek van de dunne darm
Er is maar één manier om coeliakie met zekerheid vast te stellen: een darmonderzoek. Daarvoor krijg je een slangetje via de mond in je lichaam, tot in de dunne darm. Dit heet een gastroscopie. De arts haalt met een speciaal tangetje een klein stukje uit de binnenkant van de dunne darm weg. Dit onderzoek heet darmbiopsie. 

Een darmbiopsie is geen prettig onderzoek. Je krijgt dit onderzoek alleen als er sterke aanwijzingen zijn dat je coeliakie hebt.