Symptomen van een glutenintolerantie

De symptomen van glutenintolerantie zijn extreem divers. Vooral ten opzichte van een lactose intolerantie maar ook in vergelijking tot andere voedingsintoleranties zijn de symptomen van een glutenintolerantie niet zo eenvoudig te kenmerken.

De symptomen treden deels sporadisch maar  soms ook continu op. Verder is het zo dat niet alle symptomen bij iedereen aanwezig zijn en ook de hevigheid van reageren is bij iedereen anders. Je ziet het al: de diagnose aan de hand van de symptomen zijn moeilijker als bij andere intoleranties.

Veel voorkomende symptomen van glutenintolerantie

Vaak verdwijnen na een aanpassing van de voeding ineens een aantal van de klachten, die voorheen niet werden gezien of opgemerkt werden, omdat deze al lang aanwezig waren en als normaal gezien werden.

Directe, fysieke glutenintolerantie symptomen:

 

Verborgen lichamelijke glutenintolerantie symptomen

Psychische glutenintolerantie symptomen

Meer over glutenintolerantie

Veel patiënten melden achteraf dat ze zich bewust van de symptomen waren, maar geen verband konden leggen met een glutenintolerantie. Vaak ontdek je de glutenintolerantie door verwijzingen naar deze symptomen of bij toeval.

In de conventionele geneeskunde worden de symptomen (vaak) niet toegeschreven aan een glutenintolerantie. Het kan zijn dat je vaak al met een medische marathon bezig bent van enkele jaren. Bij erkenning valt er in de meeste gevallen een steen van het hart omdat je met aanpassing van je voeding kunt leven zonder vervelende symptomen. Bovendien kun je in je omgeving eindelijk een verklaring voor je, soms jaren durende, klachten.

Heb je symptomen van een glutenintolerantie?

Als je slechts een vaag vermoeden hebt dat je symptomen van glutenintolerantie hebt adviseren wij je om het te laten testen. Aarzel niet want een kleine test kan je leven veranderen en je onvermoede krachten spelen!