Wat zijn gluten?

Gluten zijn een natuurlijk bestanddeel van graan. Het is het zogenaamde kleefeiwit. De meest voorkomende graansoorten in ons dagelijkse eten bevatten gluten. Tarwe, rogge, gerst en haver bijvoorbeeld, bevatten gluten en roepen voor de betrokkenen met gluten-intolerantie symptomen op.

Van de kleverige eigenschap van de gluten maakt de industrie dankbaar gebruik. Het is, naast graanproducten zoals pasta’s en bakproducten, ook vaak in kant-en-klaar gerechten zoals bijv. rijst-/vleespannetjes enzo aanwezig. Echter niet alleen in gistdeeg. Ook in worstjes en andere verwerkte producten kunnen gluten bevatten. Zoetigheden en hartige snacks kunnen eveneens uit gluten samengesteld zijn. Hiervoor zijn de voortreffelijke binding en de smaak van de gluten verantwoordelijk.

Het kleinste beetje gluten kan onverdraaglijke klachten oproepen. Dit komt omdat, bij personen met een glutenintolerantie het darmslijmvlies wordt aangevallen. Om de oppervlakte in de darm te vergroten en zo meer voedingsstoffen op te kunnen nemen bestaat de darmwand uit darmvlokken. Als iemand met een glutenintolerantie dit kleefeiwit eet zullen de darmvlokken ontsteken en lossen op. Dit leidt niet alleen tot helse pijnen maar het verhindert ook de opname van levensbepalende voedingsstoffen in de bloedbaan.

Als je denkt dat je geen gluten kunt verdragen kun je dit het beste laten controleren en over een glutentest na gaan denken. Glutenintolerantie treedt vaak samen op met lactose intolerantie. Het kan daarom goed zijn dat de symptomen van een lactose intolerantie je ook bekend voor komen.